ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ-ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε, ότι το νεοελληνικό μας κράτος στένεψε τους εθνικούς ορίζοντες.

Δομήθηκε πάνω στις δουλείες της εξάρτησης, των πελατειακών σχέσεων, του ανορθολογισμού και της εμποδισμένης ανάπτυξης.

Προσδιόρισε με τρόπο στρεβλό και ανισομερή, τους όρους της οικονομικής συσσώρευσης, τις δομές της αντιπαραγωγικής οικονομίας, το χωροταξικό συγκεντρωτισμό και τις κραυγαλέες ανισότητες στην κατανομή του εισοδήματος και του πλούτου ανάμεσα σε τάξεις και περιοχές.

Το κράτος αυτό οφείλουμε να το αλλάξουμε.

Η εναλλακτική μας πρόταση προσφέρει ένα νέο προσανατολισμό, για ένα σύγχρονο κράτος πραγματικό στρατηγείο ανάπτυξης. Ένα σύγχρονο κράτος που διασφαλίζει τους όρους παραγωγικής αξιοποίησης των πόρων. Που διαμορφώνει το πλαίσιο του εθνικού και περιφερειακού σχηματισμού. Που στηρίζει και διευρύνει την κοινωνική συνοχή και ισορροπία πάνω σε συνθήκες δικαιοσύνης, ισότητας ευκαιριών και αξιοκρατικών επιλογών. Που κατοχυρώνει την αποκεντρωμένη μορφή εξουσίας ως συστατικό στοιχείο στη δομή και τη λειτουργία της πολιτείας. Που δεν είναι αντίπαλο και εχθρικό στους πολίτες, αλλά είναι το ίδιο φορέας δημόσιου και κοινωνικού ελέγχου, φορέας παροχής υπηρεσιών, φορέας διάχυσης των εξουσιών στην κοινωνία. Που δεν αποδιαρθρώνει την κοινωνία, δεν ιδιοποιείται παρασιτικά το κοινωνικό πλεόνασμα και δεν κατοχυρώνει αντιπαραγωγικές και γραφειοκρατικές δομές, αλλά αντίθετα παρεμβαίνει και διασφαλίζει την οικονομική, την πολιτική και την κοινωνική δημοκρατία. Που δεν απομονώνεται στα εθνικά του σύνορα, δεν αμύνεται στα εσωτερικά χαρακώματα, αλλά βρίσκεται συνεχώς ανοιχτό στις εξελίξεις, αξιοποιεί τις δυνατότητες, συνδέεται στενά με τους όρους και τις διαδικασίες της Ενωμένης Ευρώπης, των παγκόσμιων εξελίξεων και του διεθνούς ανταγωνισμού.

Η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για το σύγχρονο κράτος αναπτύσσεται ταυτοχρόνως σε τρεις στρατηγικής σημασίας κατευθύνσεις.

  1. Το επιτελικό κεντρικό κράτος.
  2. Την ουσιαστική περιφερειακή του συγκρότηση με την ολοκληρωμένη Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
  3. Τον ισχυρό Δήμο που θα σηκώσει το βάρος της τοπικής ανάπτυξης.

Η παράλληλη εξέλιξη των αλλαγών και στους τρεις αυτούς κύκλους που είναι εφαπτόμενοι, αυτοδύναμοι και ταυτόχρονα συμπληρωματικοί, είναι απολύτως αναγκαία, καθώς η αλληλεξάρτηση και η διαπλοκή τους, εξαρτά τον καθένα από την πορεία του άλλου.

Οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες οικοδομείται η στρατηγική της εναλλακτικής μας πρότασης για την ανασύσταση του κράτους είναι πέντε.

Η πρώτη αφορά την αναβάθμιση της πολιτικής διεύθυνσης του Κράτους με ότι αυτό συνεπάγεται για την Κυβέρνηση, τα πολιτικά όργανα της Περιφέρειας, την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η αυτονομία του πολιτικού από το διοικητικό επίπεδο, η ανεξαρτησία και η θεσμοθέτηση των λειτουργιών, η οριοθέτηση της κυριαρχίας των πολιτικών οργάνων στο πεδίο λήψης των αποφάσεων, είναι φυσική συνέπεια αυτής της αρχής.

Η δεύτερη αρχή αφορά την αποκέντρωση εξουσιών ολοκληρωμένου τύπου. Πέρα από τη νομοθετική οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων, η αποκέντρωση τους προϋποθέτει συνθήκες διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας για τους θεσμούς που διευθύνονται από τα πολιτικά όργανα. Παρά τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και διοικητικού υπερτροφισμού, η αποκέντρωση πόρων και διοικητικών μηχανισμών πρέπει να επιταχυνθεί με τρόπο γενναίο και αποφασιστικό. Ο τελικός στόχος πρέπει να είναι μέσα από διαδοχικές ρυθμίσεις, μια άλλη κατανομή πόρων και διοικητικών μονάδων προσαρμοσμένη στα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Με Φ.Π.Α στο Κράτος, φόρο εισοδήματος στην Περιφέρεια και τους ΟΤΑ, δυνητική φορολογία, ευελιξία στην ανταποδοτικότητα, συγκρότηση διοικητικών μηχανισμών με αυτονομία εντός του ευρύτερου σχεδιασμού και ελέγχου.

Η τρίτη αρχή αφορά το ενιαίο του διοικητικού συστήματος της χώρας. Να φύγουμε από την παράλογη αντιπαράθεση κράτους αυτοδιοίκησης που καθιστά την αυτοδιοίκηση φτωχό και αδύναμο εταίρο της κεντρικής εξουσίας, αλλά και τον παραλογισμό που αρνείται την ένταξη των ΟΤΑ στο ενιαίο διοικητικό σύστημα της χώρας. Κεντρική και Περιφερειακή διοίκηση και Αυτοδιοίκηση αποτελούν συνεκτικό και αρθρωμένο σύστημα με ενιαίους κανόνες και όρους στη λειτουργία, τη συγκρότηση, το δημόσιο έλεγχο.

Η τέταρτη αρχή είναι η αυτοτέλεια και λειτουργική ανεξαρτησία των επιπέδων Δημόσιας διοίκησης - Περιφερειακής αυτοδιοίκησης -Δημοτικής αυτοδιοίκησης και ταυτοχρόνως η ενσωμάτωση τους στο εθνικό σχέδιο του Αυτορρυθμιζόμενου Κοινοτισμού της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Και η Πέμπτη αρχή είναι η κατοχύρωση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, του δημόσιου και κοινωνικού ελέγχου και προ παντός μιας άλλης δημόσιας ηθικής που έχει ανάγκη το Κράτος, το πολιτικό μας σύστημα, οι πολιτειακές μας λειτουργίες και γενικότερα η δημόσια ζωή της χώρας.

Αυτές τις αρχές οφείλουμε με τρόπο ρητό και κατηγορηματικό να τις συμπεριλάβουμε σε σχετικά άρθρα στο καινούργιο Σύνταγμα, που χρειαζόμαστε για την εφαρμογή της εναλλακτικής μας πρότασης.

Το επιτελικό κεντρικό κράτος συνέχεια

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε