ΑΝΕΡΓΙΑ

    Όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι άνεργο, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο βαθμός φτώχειας που επικρατεί στη χώρα. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειες τους και να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, όπως τροφή, ενδυμασία, θέρμανση, στέγαση κλπ, με αποτέλεσμα να δημιουργείται άγχος, ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το μέλλον.

Επιπρόσθετα, η στέρηση του δικαιώματος της εργασίας κλονίζει την εμπιστοσύνη του ατόμου προς την πολιτεία και ενισχύει την αδιαφορία για τα κοινωνικά και πολιτικά τεκταινόμενα.

Όσο πιο πολλούς ανέργους έχει μια χώρα, τόσο πιο πολύ επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, λόγω των επιδομάτων ανεργίας που τους παρέχονται. Έτσι λοιπόν, πολλά χρήματα που θα μπορούσαν να διανεμηθούν σε άλλους τομείς, όπως οι επενδύσεις, καταλήγουν στους ανέργους.

Επίσης η ανεργία, δημιουργεί πολλά ψυχολογικά προβλήματα στον άνθρωπο. Αρχικά, οδηγεί τον άνθρωπο στη μιζέρια, στην εξαθλίωση και στην κατάθλιψη, ενώ στη χειρότερη των περιπτώσεων, οδηγεί τον άνεργο σε εκρήξεις βίας και στη στροφή του σε επικίνδυνες πράξεις, όπως αλκοόλ, βία, εγκληματικότητα, αυτοκτονίες κλπ. Δημιουργείται λοιπόν και μια άλλη παθογένεια αυτή της εγκληματικότητας.

Πολλοί άνθρωποι με πολλά ταλέντα και δεξιότητες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη χώρα, δεν μπορούν να βρουν εργασία λόγω ότι η χώρα δεν μπορεί να τους απορροφήσει, με αποτέλεσμα, αυτά τα άτομα να χαραμίζονται με το να ασχολούνται με άσχετα για τις γνώσεις τους επαγγέλματα και στη χειρότερη των περιπτώσεων να φεύγουν από τη χώρα, με σκοπό ένα καλύτερο μέλλον.

Αίτια ανεργίας 

Τα βασικότερα αίτια της ανεργίας είναι τα εξής:

• Η ελλιπής επαγγελματική κατάρτιση των εργαζομένων αλλά και η έλλειψη επαγγελματικής πληροφόρησης και εκπαίδευσης.

• Η παιδεία θα έπρεπε να εντοπίζει τις κλίσεις των νέων και να τους προσανατολίζει στην κατάλληλη επαγγελματική κατεύθυνση, κάτι που σήμερα δεν γίνεται, με αποτέλεσμα οι νέοι να μην ξέρουν τι τριτοβάθμια εκπαίδευση να επιλέξουν και στην συνέχεια επαγγελματικό προσανατολισμό.

•Η επικράτηση μονοπωλίων και ολιγοπωλίων λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων, με αποτέλεσμα να κλείνουν πολλές μικρές επιχειρήσεις και να χάνονται πολλές θέσεις εργασίας.

•Η έλλειψη πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα παραγωγής και ανταγωνιστικότητας της χώρας, που έχει ως αποτέλεσμα οι εισαγωγές να είναι μεγαλύτερες από της εξαγωγές.

•Το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα υποβαθμίζει τους τεχνικό-επαγγελματικούς κλάδους και τη χειρωνακτική εργασία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κορεσμός σε πολλούς τομείς εργασίας.

•Η κακή εκπαίδευση και εξέταση στα πανεπιστήμια και η χρήση απαρχαιωμένων μεθόδων διδασκαλίας, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα ο πτυχιούχος να μην έχει ιδέα για τα δεδομένα που επικρατούν για το επάγγελμα του, με αποτέλεσμα η κατοχή ενός πτυχίου να μην έχει πλέον αξία.

•Η είσοδος πολλών ξένων στη χώρας μας, που αποτελούν πλέον το φθηνότερο εργατικό δυναμικό και δημιουργούν έντονα το φαινόμενο του ρατσισμού.

• Η είσοδος νέων τεχνολογιών και της αυτοματοποιημένης παραγωγής, που έχει ως αποτέλεσμα κάποια επαγγέλματα να εξαφανίζονται.

•Λόγω της κρίσης και της οικονομικής αστάθειας που επικρατεί στη χώρα μας, δημιουργείται φόβος και πολλοί που θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα επιχείρηση, δεν το κάνουν για τον λόγο αυτό.

•Το φαινόμενο της πολυθεσίας και της υπερωριακής απασχόλησης, αλλά και η αναξιοκρατία σχετικά με το ζήτημα προσλήψεων. 

Αντιμετώπιση της ανεργίας...συνέχεια 

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε