Ελληνισμός, Ελλάδα και οι γεωπολιτικές ιδιαιτερότητες

2018-03-14

Από τον συντονιστή Οργανωτικού
Νίκο Γαλανόπουλο

Με δόγμα ότι δεν διεκδικούμε τίποτα από κανένα και δεν παραχωρούμε τίποτα σε κανένα, οι Έλληνες με πίστη στις διεθνείς συνθήκες, τις συμφωνίες και τις εγγυήσεις, θεωρούμε αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, την εδαφική ακεραιότητα, τα σύνορα μας.

Η Αμυντική μας δυνατότητα και ετοιμότητα, μαζί με την ομοψυχία και την πατριωτική μας ενότητα, είναι ο βασικός όρος και για την επιβίωση του Ελληνισμού και για την ειρήνη στην περιοχή.

Τελευταία ο Ελληνισμός και η Ελλάδα βρίσκονται κάτω από εξωτερική υπαρκτή και δεδομένη απειλή μιας «συμμάχου» χώρας.

Η επιθετικότητα των σοβινιστικών κύκλων της Τουρκίας προκύπτει κυρίως από μία ενδογενή, αλλά και καθοδηγούμενη δυναμική που έχει επεξεργαζόμενους και κλιμακούμενους στόχους. Οι στόχοι αυτοί εντάσσονται σε ένα επεκτατικό στρατηγικό σχέδιο με χρονικό ορίζοντα δεκαετιών που ξετυλίγεται αργά και σταθερά. Απλά και μόνο με υπενθύμιση, αλλά πολύ παραστατικά, είναι δυνατή η απόδοση μίας πορείας συρρίκνωσης του Ελληνισμού και αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η Μικρά Ασία, ο Πόντος, η Τένεδος, η Ίμβρος και η Κύπρος όσο αφορά τον Ελληνισμό. Οι βλέψεις, οι διεκδικήσεις και οι απαιτήσεις στο Αιγαίο και τη Θράκη όσο αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εδαφική μας ακεραιότητα.

Η επεκτατική στρατηγική της Τουρκίας περιέχει άμεσους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, που δεν πρέπει ούτε να αγνοούνται ούτε να υποβαθμίζονται.

Εμείς στο Κίνημα  Συνέργεια για την Ελλάδα, θεωρούμε μεγάλο λάθος την καθήλωση της Εξωτερικής πολιτικής μας σε ένα αυθαίρετο και μονομερή προσανατολισμό. Αυτό το λάθος ισοδυναμεί με ακρωτηριασμό του γεωπολιτικού μας προσδιορισμού. Η Ελλάδα είναι σωστό να διαμορφώνει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με σύνθετο και συνεκτικό σχέδιο, αναλύοντας πάντα σωστά την Ευρωπαϊκή, την Μεσογειακή και τη Βαλκανική συγκυρία.

Επιβάλλεται να εμπεδωθεί μέσα από την συνεργασία, η ειρήνη και η κατοχύρωση των υφιστάμενων συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των χωρών, η άμβλυνση του εθνικιστικού και θρησκευτικού φανατισμού, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προστασία και η ισότιμη μεταχείριση των μειονοτήτων, η οικονομική συνεργασία και η πολύμορφη πολιτιστική επικοινωνία και ανταλλαγή.

Σε μιά εποχή που η Ευρώπη αναζητά τη δική της ταυτότητα προκαλώντας την ίδια της την ιστορία, που η τουρκική απειλή δοκιμάζει τις δυνάμεις της σε όλο τον περιβάλλοντα χώρο μας, Ελλάδα και Ελληνισμός πρέπει να βρουν νέο και σύγχρονο ιστορικό βηματισμό. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να παίξει καταλυτικό ρόλο σε μιά Ενωμένη Ευρώπη με πολλές ταχύτητες, με πολυπολιτισμικά πρότυπα και πολυθρησκευτικές αναφορές.

Για τους Έλληνες, Κύπρος, Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, Αιγαίο, δεν αποτελούν απλώς γεωγραφικούς χώρους. Προσδιορίζουν το χώρο άμυνας, επιβίωσης και ανάπτυξης του Ελληνισμού ως Έθνους, ως πολιτισμικής ταυτότητας, ως ιστορικής παρουσίας. Γι' αυτό απαιτείται ενιαία και συστηματική αντιμετώπιση των επιμέρους ζητημάτων και όχι αποσπασματική και ενδοτική στάση.

Το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής, κατοχής και βίαιης αλλαγής του δημογραφικού τοπίου, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής πολιτικής. Με σταθερούς στόχους, με ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία και με την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, είναι δυνατή μιά νέα πανεθνική προσπάθεια για γόνιμη δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Το Αιγαίο δεν μπορεί για κανένα λόγο να βρίσκεται σε οποιαδήποτε λογική διαπραγμάτευσης για συνεκμετάλλευση, αποστρατικοποίηση και συγκυριαρχία. Εκκρεμές παραμένει μόνο το νομικό θέμα οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Όσο δε για τους μουσουλμάνους της Θράκης πρέπει να εμπεδωθεί ότι είναι ισότιμοι Έλληνες πολίτες με πλήρως κατοχυρωμένα όλα τα δικαιώματά τους. Δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε σκέψη για «Κυπροποίηση» της περιοχής.

Στην εναλλακτική μας πρόταση διακυβέρνησης, η ειρηνευτική επίλυση των διαφορών, η απεμπλοκή από εξωτερικές παρεμβάσεις, ο σεβασμός των συνόρων, η αποτροπή του τουρκικού επεκτατισμού και η προστασία των δικαιωμάτων κι ελευθεριών του Ελληνισμού της Αλβανίας αποτελούν βασικές κατευθύνσεις. Στο πλαίσιο της Βαλκανικής στρατηγικής αντιμετωπίζεται και το ζήτημα των Σκοπίων. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει στα βόρεια σύνορά της κράτος, στο όνομα του οποίου θα υπάρξει η λέξη Μακεδονία ή παράγωγό της.

Η καταγραφή, η προστασία, η κινητοποίηση και η οργάνωση του απανταχού Ελληνισμού είναι οι σταθερές αναφορές και οι μόνιμες δεσμεύσεις της εξωτερικής πολιτικής των Ελλήνων.

Πρώτο μέτρο όμως επιβάλετε να είναι η ίδρυση του «Κοινοβουλίου του Ελληνισμού» με πλήρη σεβασμό της οργανωτικής πολυμορφίας και αυτονομίας των αποδήμων Ελλήνων. Όπως επίσης και η συγκρότηση οργάνου πολιτικού σχεδιασμού, που θα αξιοποιεί όλο το εθνικό, πολιτικό, διπλωματικό, επιστημονικό, πολιτισμικό, δημοσιογραφικό και επιχειρηματικό δυναμικό του Ελληνισμού.

Με αυτές τις θέσεις και με δεδομένο ότι η Ελλάδα του Εξωτερικού είναι η ισχυρή Ελλάδα, καλώ τους Έλληνες της διασποράς να πλαισιώσουν και να στηρίξουν την προσπάθεια που ξεκινήσαμε για τη διαφορετική διακυβέρνηση της πατρίδας μας. Η Συνέργεια όλων, για την Ελλάδα μας, είναι πλέον ιερό χρέος.

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε