ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

 Στην Ελλάδα, έννοιες όπως διασφάλιση ποιότητας και ολική ποιότητα, άρχισαν να κερδίζουν έδαφος από τότε που οι συντελεστές της οικονομικής ζωής σταδιακά συνειδητοποίησαν ότι οι πιέσεις από τον διεθνή ανταγωνισμό θα συνεχιστούν, θα ενταθούν και μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία μόνο με την ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η Διοίκηση Ολικής Ποιότητας είναι μια ελπιδοφόρα προσέγγιση, η οποία φέρεται ικανή, με τη σωστή χρήση των αρχών της και μέσω της αποτελεσματικής εφαρμογής τους, να θεραπεύσει πολλά από τα προβλήματα του Συστήματος Υγείας. Το Ελληνικό Σύστημα Υγείας έχει άμεση ανάγκη από σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης, ώστε να λειτουργήσει με ορθολογικά πρότυπα. Με το ίδιο ποσοστό δαπανών Υγείας, αλλά με νέο πνεύμα οργανωτικών, διοικητικών και διαχειριστικών παρεμβάσεων μπορεί να προσφέρει ένα Σύστημα Υγείας υψηλού επιπέδου στον Έλληνα πολίτη.

Η πρόκληση της δικής μας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης, μεγιστοποιείται με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Συστήματος Υγείας, όπου ο καθένας έχει το διακριτό του ρόλο, όπου όλοι συνεργάζονται ως ισότιμοι εταίροι γύρω από ένα τραπέζι, όπου στο ρόλο του εκάστοτε συντονιστή, στη θέση του ανοιχτού κύκλου, εναλλάσονται όλοι, ανάλογα με την περίπτωση και την περίσταση.

Ένα Σύστημα Υγείας δεν οικοδομείται πάνω στις τεχνολογίες μόνο του χθες ούτε καν του σήμερα. Χρειάζεται πρόβλεψη, μελέτη των εξελίξεων και προέκταση των τάσεων που διαφαίνονται. Το σημερινό Σύστημα Υγείας βρίσκεται στο όριο κρίσιμης καμπής. Η τεχνολογία, η κοινωνία και η ιατρική αλλάζουν με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Οι νέες καταστάσεις που εμφανίζονται, απαιτούν ανακατατάξεις στο Σύστημα Υγείας. Τα νοσοκομεία των οκτακοσίων κλινών είναι πλέον μαμούθ, δηλαδή κατάλοιπα του παρελθόντος. Περάσαμε σε μονάδες με γρήγορη διακίνηση ασθενών και μονάδες εντατικής φροντίδας. Ο πολίτης έχει μεγαλύτερο έλεγχο στη θεραπεία του. Γίνεται «συμπαραγωγός» της υγείας, συνεισφέρει στο κόστος παραγωγής, αλλά και συμβάλλει στην ίδια την παραγωγή υγείας.

Οι καινοτομίες που φέρνει η εναλλακτική μας πρόταση για την υγεία καταργούν ακόμα και τον διαχωρισμό μεταξύ πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας. Η πρωτοβάθμια φροντίδα αναλαμβάνει μεγαλύτερο ρόλο στη μετανοσοκομειακή φροντίδα των περιπτώσεων που νοσηλεύονται σε μονάδα βραχείας νοσηλείας καθώς και στην φροντίδα των χρόνιων πασχόντων. Επίσης μεταλλάσεται κυριολεκτικά από νέους ρόλους καθότι ο ασθενής έχει πλέον άμεση πρόσβαση στις εξειδικευμένες μονάδες. Επιπρόσθετα έχει τη γνώση, άρα και την απαίτηση να εισακούεται ως συμπαραγωγός της υγείας του. Ο γιατρός Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής αναλαμβάνει το ρόλο του συνηγόρου και συμβούλου του ασθενούς, που τον καθοδηγεί και τον κατευθύνει μέσα στο σύστημα, που τον βοηθά να πάρει μόνος του τη σωστή απόφαση για την περίπτωση του.

Η εναλλακτική μας, θέλει το νοσοκομείο να αλληλεπιδρά με την κοινότητα. Έτσι μετατρέπεται σε μικρή ευέλικτη μονάδα που παρέχει θεραπεία σε συγκεκριμένες νόσους, κάνοντας χρήση εξειδικευμένων υψηλών τεχνολογιών, όπως αυτών που χρησιμοποιούνται σε οφθαλμολογικές εγχειρήσεις και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο εντός δέκα λεπτών, σε εγχειρήσεις στη σπονδυλική στήλη όπου ο άρρωστος φεύγει το απόγευμα, σε λαπαροσκοπικές εγχειρήσεις και ο άρρωστος φεύγει το επόμενο πρωϊνό. Μετατρέπεται ακόμα το νοσοκομείο σε μονάδα εντατικής φροντίδας σε ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων όπως μονάδα εντατικής θεραπείας για ενήλικες, για παιδιά, για ασθενείς με εμφράγματα, με εγκεφαλικά επεισόδια, με μεταμοσχεύσεις νεφρών ή ήπατος κλπ. Μιλάμε για μονοδιάστατα μικρά νοσοκομεία ενταγμένα στην κοινότητα, ευέλικτα για να μπορούν να υιοθετήσουν νέες τεχνικές που θα εμφανιστούν προς αντικατάσταση των «επαναστατικών» τεχνικών που έγιναν γρήγορα παρωχημένες.

Με την κάρτα υγείας του πολίτη, με την μηχανοργάνωση των ιατρείων όλων των γιατρών και όλων των φαρμακείων, θα γνωστοποιούνται τι συνταγές γράφει ο γιατρός ή εκτελεί το φαρμακείο και πόσο κοστίζουν. Καταργείται έτσι ο σκουριασμένος ελεγκτής ιατρός της Διεύθυνσης Υγείας. Καταργούνται επίσης τα τσίλικα, ατσαλάκωτα και χωρίς δραστηριότητες ΕΣΠΥ (Εθνικό Σύστημα Πληροφοριών Υγείας), ΠΕΣΥΚΑ (Παρατηρητήριο Εθνικού Συστήματος Υγείας και Κοινωνικής Αλλυλεγγύης), ΑΦΥ (Ανοιχτό Φόρουμ Υγείας), ΕΚΕΒΥΠ ΑΕ (θυγατρική του ΕΟΦ), ΕΚΕΠΥΥ (Εθνικό Κέντρο Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας), ΚΕΠΥΣΥ ΑΕ (θυγατρική του ΕΚΕΠΥΥ), ΙΚΕΑΔΥ (Ινστιτούτο Κατάρτησης και Επιμόρφωσης Ανθρώπινου Δυναμικού).

Η δική μας εναλλακτική διακυβέρνηση περνά σε θέσπιση και αυστηρή εφαρμογή σύγχρονου κώδικα δεοντολογίας και βιοηθικής που θα προφυλάξει την κοινότητα από την διολίσθηση στο «Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο» ορίζοντας διατομεακές πολιτικές για την υγεία. Μιλάμε για Συνέργεια των τομέων της γεωργίας, του εμπορίου, της βιομηχανίας και της διαφήμισης για να μειωθεί το κάπνισμα. Συνέργεια των τομέων δημοσίων έργων, των συγκοινωνιών, των μεταφορών, της τροχαίας με το ΕΚΑΒ και τα νοσοκονεία για να μειωθεί ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων.

Το ανθρώπινο δυναμικό της Υγείας πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Η δια βίου εκπαίδευση και επανεκπαίδευση θα καθορίζει την απασχόληση στον τομέα της υγείας και όχι μόνο το βασικό πτυχίο και η θέση που κάποιος κατέλαβε με τον διορισμό του πριν από κάποια χρόνια. Στο Κίνημα μας αναζητούμε οραματικά ιατρικούς οργανισμούς που έχουν τη δυνατότητα να δεχθούν τους ασθενείς άμεσα, να τους μεταχειριστούν με ευγένεια, διακριτικότητα και αξιοπρέπεια και που έχουν την καλύτερη προϊστορία επιτυχημένων ιατρικών διαγνώσεων και επεμβάσεων. Τη στιγμή που ξέρουμε τι είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε, είναι θέμα κοινής λογικής να επικεντρωθούμε σε αυτό και να προσπαθήσουμε να το τελειοποιήσουμε. 

Η οραματική μας πλεύση στην Υγεία ...συνέχεια

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε